Don't limit a child to your own learning, for he was born in another time. - Rabindranath Tagore
Het begin van de bevalling kondigt zich meestal aan met het verliezen van de slijmprop. De slijmprop sluit de baarmoeder goed af tijdens de zwangerschap en vermijdt zo dat bacteriën of infecties tot in de baarmoeder kunnen doordringen tijdens de zwangerschap. Als de baarmoedermond aan het einde van de zwangerschap zachter en groter wordt, laat de slijmprop los.
De zak met vruchtwater waarin de baby zit, begint te scheuren. Daardoor komt er vruchtwater vrij. Het kan zijn dat je een "golf" vruchtwater opmerkt, en daarna kunnen kleine hoeveelheden elkaar blijven opvolgen. Als het hoofdje diep is ingedaald verlies je meestal druppels vruchtwater en niet een hele plons in 1 keer. Laat de arts of verloskundige zeker weten als je vliezen gebroken zijn. Zij zullen je bijstaan met raad en daad.
Het vruchtwater hoort kleurloos of lichtroze te zijn. Er kunnen witte vlokjes in voorkomen maar het mag niet gekleurd zijn. Als het vruchtwater geel, groen of bruin is, dan bevat het meconium. Dat is de eerste ontlasting van de baby die normaal gezien pas kort na de bevalling vrijkomt. Dit kan betekenen dat de baby het benauwd heeft. Je kan best zo vlug mogelijk je dokter bellen.
Je bevalling moet binnen de 24 uur na het breken van de vliezen doorzetten, omdat je baby anders meer kans loopt op een infectie. Als je vliezen gebroken zijn neem je best een douche in plaats van een bad tot de bevalling echt begint. Bij de meeste vrouwen beginnen de weeën snel na het breken van de vliezen. Als het te lang duurt voor de weeën spontaan op gang komen, wordt de bevalling ingeleid (d.w.z. dat de bevalling kunstmatig in gang wordt gezet) om infecties te voorkomen.
De pijn die je voelt is te vergelijken met menstruatiepijn. De pijn straalt uit vanaf de bovenkant, helemaal over je buik tot in je bekken en onderrug. Weeën voelen aan als een elastische band rond je onderbuik, die strak aangetrokken wordt. De echte weeën komen regelmatig terug, je kunt dit timen door de tijd op te nemen vanaf het begin van de ene tot het begin van de volgende wee. Komen de weeën regelmatig terug, dan is je bevalling begonnen. Als je twijfelt of je bevalling nu al dan niet begonnen is bel je best je arts of verloskundige.
Let op: deze info is louter informatief en kan een bezoek aan de arts of de verloskundige NIET vervangen!!!